Ampelofilosofies

homeaboutrss
The mind is like a parachute. If it doesn't open, you're meat.

Ο Αμπαλαέας

19 Aug 2005

Ζώο του βορειοελλαδικού χώρου γνωστό από την χαρακτηριστική φωνή του:

"πάοκ-πάοκ".

Συναντάται σε μεγάλους αριθμούς στη Θεσσαλονίκη και τα περίχωρα της, ενώ αγέλες έχουν εντοπιστεί και στη Δράμα, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη.

Τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με γάβρο - αν και σε περιόδους ξηρασίας έχει παρατηρηθεί και η κατανάλωση σκουληκιών ή/και βάζελων - γι'αυτό και δυο φορές τουλάχιστον το χρόνο παρατηρείται μαζική μετανάστευση αμπαλαέηδων προς το νότο στα εδάφη αναπαραγωγής των γάβρων. Στη δε περιοχή της Θεσσαλονίκης ο πληθυσμός των γάβρων έχει σχεδόν εξαλειφθεί και τα εναπομείναντα δείγματα τελούν υπό προστασία (ενίοτε και αστυνομική).

Ο αμπαλαέας έχει χρώμα μαύρο ή πράσινο λαδί, τρίχωμα στιλπνό και όταν είναι γυρισμένος ανάποδα έχει πάντα χρώμα πορτοκαλί. Χαρακτηριστικό του επίσης είναι η κίνηση με τούμπες, με πιο συνηθισμένες την άνω και την κάτω τούμπα.

Συνήθως πρόκειται για ήσυχα ζώα τα οποία όμως όταν σχηματίζουν αγέλες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές.
Ιδιαίτερα επικίνδυνες θεωρούνται οι περίοδοι κατά τις οποίες μεγάλα κοπάδια γαύρων εντοπίζονται βόρειο-βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης, οπότε και συγκεντρώνονται περισσότερες των μία αγελών από αμπαλαέηδες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις συνίσταται στους κατοίκους των γύρω περιοχών να εξασκούν τη δέουσα προσοχή και να μη φέρουν επουδενί λόγω ερυθρόλευκη ενδυμασία.


Για δες τι κατεβάζει η κούτρα των ανθρώπων κατά τη διάρκεια των διακοπών!

blog comments powered by Disqus