Ampelofilosofies

homeaboutrss
The mind is like a parachute. If it doesn't open, you're meat.

Simple Cooking: Κολοκυθοτυρόπιτα της ξενιτιάς

25 Nov 2017

Ένα από τα πράγματα που μου λείπουν έντονα στην ξενιτιά είναι οι πίτες.

Η πίτα είναι δύσκολη στη μετάφραση στους Βορειοδυτικοευρωπαίους, μιας και pie είναι πιο κοντά σε τάρτα ή τριφτή, το pastry είναι πολύ γενικό, ενώ οι Γερμανοί απλώς δεν έχουν λέξη για το είδος (αν εξαιρέσεις το strudel, αλλά μετά πρέπει να τους εξηγείς ότι η γέμιση είναι πικάντικη και όχι γλυκιά - άσε που τα γλασάρουν όλα με ζάχαρη), ενώ το pita παραπέμπει στην κυπριακή, στην πίτα για το γύρο κλπ. Και πάλι φυσικά μας σώζουν οι Τούρκοι με το börek/burek μια και είναι το πλησιέστερο σε αυτό που ο Έλληνας ονομάζει πίτα, και άσε τους Κρητικούς να λένε μπουρέκι κάτι εντελώς άσχετο.

Εκεί που σηκώνω τα χέρια ψηλά είναι στη μετάφραση του “σφολιάτα”. Και το αστείο είναι ότι το έτοιμο φύλο που θα βρει κανείς στο σουπερμάρκετ στη Γερμανία (απλά Blätterteig -> “Φύλο”) είναι σφολιάτα.

Τέλως πάντων, οι φίλοι μου οι Τούρκοι στο θέμα πίτα είναι μια απογοήτευση και έχει να κάνει με τις συνταγές τους για το φύλο, δεν τους βγαίνει τραγανό με τίποτα.

Τι να κάνεις λοιπόν, θα κάτσεις να κάνεις πίτα. Άρχισα με τυρόπιτα (πως αλλιώς), περάσα στη σπανακόπιτα, έφτασε η ώρα της πρασόπιτας και εκεί κάπου άρχισα να κοιτάω και τι άλλο έχει τριγύρω.

Οκτώβρη μήνα εδώ στο Βορρά πορτοκαλίζει ο τόπος. Πλημμύρα στην κολοκύθα σε λέω. Βγαίνουμε τσάρκα στα χωράφια και μετά τις έχουμε στοιβαγμένες στο αποθηκάκι - στη μια γωνιά τα μήλα, στην άλλη οι κολοκύθες. Και τις σφάζουμε μία, μία. Αν δε μας τα χαλάσει το global warming, τρώμε κολοκύθα μέχρι το Φλεβάρη σε λέω (και έχω και πασατέμπο για όλη την προκριματική φάση του Τσαμπιονσλίγκι).

Η παρακάτω συνταγή μας βγήκε από έναν πειραματισμό (και τελικά, διαβάζοντας την άλλη συνταγή, “πειραματίζομαι” για μένα σημαίνει “βάλε κύμινο”), και έχει γίνει τρομερό σουξέ.

Μόνο που κανείς εδώ δε μπορεί να προφέρει το κολοκυθοτυρόπιτα.

Υλικά

  • 2 φύλα σφολιάτα.
  • 1 αυγό
  • 100 γραμμάρια φέτα
  • 1 τέταρτο κολοκύθας
  • Κύμινο (τριμμένο)
  • Μαύρο πιπέρι

Παρασκευή

Ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα, την κόβουμε σε κομμάτια και τη βάζουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει πέρα για πέρα.

Εντωμεταξύ, λιώνουμε τη φέτα με ένα πιρούνι μαζί με το αυγό, το πιπέρι και το κύμινο. Όταν βράσει η κολοκύθα την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, μη μας κόψει το αυγό και την αναμειγνύουμε κι αυτή μέσα στο υπόλοιπο μίγμα.

Απλώνουμε πάνω στο ένα φύλο, σκεπάζουμε με το άλλο φύλο, βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.

blog comments powered by Disqus